Pe data de 7 decembrie la Societatea Medici şi Naturalişti din Iaşi a avut loc un eveniment cultural ştiinţific de excepţie şi anume prezentarea lucrării “Atlas of Human Anatomy” elaborat de domnul Christache Zanoschi.
Lucrarea a fost prezentată de domnul Prof.Dr N. Constantinescu de la Universitatea de Medicină din Bucureşti şi de dl Prof. Dr. Eugen Târcoveanu de la Universitatea de Medicină Iaşi .

Lucrarea a fost prezentată de domnul Prof.Dr N. Constantinescu de la Universitatea de Medicină din Bucureşti şi de dl Prof. Dr. Eugen Târcoveanu de la Universitatea de Medicină Iaşi .

Dr. Conf. Ch. Zanoschi

,,Dea lungul timpului, s-au editat numeroase  atlase și reprezentări grafice despre om, mai ales după ce  Andreas Vesalius a scris în 1439 acea faimoasă lucrare De Humani corporis fabrica (Funcționarea corpului uman) bazată pe disecții și observații originale. Imaginile din majoritatea atlaselor seamănă mai mult sau puțin între ele, întrucât se referă la același obiect.

Eu am dorit să aduc un plus de claritate, precizie, conciziune  și o aliură artistică, iar  știința anatomică cu detalii sale profunde și de finețe, am pus-o în figuri și imagini frumoase pentru a facilita înțelegerea diferitelor structuri anatomice, pentru a ușura înțelegerea textelor anatomice și pentru a ajuta la  reținerea  mai bună a noțiunilor.

Pentru  acest motiv, am dorit ca imaginile în afară de mesajul lor științific pe care îl poartă, să mai realizeze un lucru și anume, să placă, să producă o stare emoțională  și poate chiar de extaz, ca la sculptorul Pygmalion din Grecia antică, pentru că tot ce-i frumos place oricui.
De aceea pe lângă aspectul cât mai clar și concis în realizarea imaginilor, o atenție deosebită s-a acordat părții artistice a acestora și în special aspectului cromatic pe care am căutat să-l potrivesc cât mai bine cu elementele ilustrate.

Pentru aspectul cromatic al sistemului osos am cercetat mai mult de un an culoarea cea mai potrivită, iar apoi am căutat tehnica pentru uniformizarea tuturor pieselor descrise; într-un mod asemănător s-a procedat și pentru sistemul muscular, vascular și nervos. Sper să fi reușit măcar în parte din acest punct de vedere; imaginile au fost însoțite acolo unde a fost cazul de schițe; legenda  este scrisă în limba engleză, astfel ca materialul prezentat să-l poată studia cât mai multă lume atât de la noi, cât și de aiurea.

Lucrarea ”Atlas of Human Anatomy”  pe care subsemnatul a realizat-o, se bazează pe nivelul științific la care a reușit să ajungă școala de anatomie din Iași în ultimii 40 de ani,  unde m-am format.

Am avut ocazia fericită să mă instruiesc la o școală de anatomie de elită, una din cele mai bune din țară la acea dată care a îndeplinit în cel mai înalt sens al cuvântului menirea adevărată a oricărei școli și anume aceea  de a fi un model, de a prezenta modele și de a fi un reper de  mare suprafață intelectuală și științifică, de un înalt nivel cultural, moral și profesional, vrednice de fi urmate de oricine.

Se știe că în devenirea noastră intelectuală, în viața oricăruia dintre noi,  există un moment hotărâtor reprezentat de întâlnirea cu o persoană considerată providențială care va fi luată drept reper și care își lasă amprenta apoi asupra întregii noastre existențe.

La fel a fost și pentru mine întâlnirea cu acești magiștri, Marderos, Adomnicăi și Iancu de la care am învățat un fir călăuzitor de inteligență în care cel mai important lucru este  să deosebești lucrul principal de cel secundar.

De aceea, mă aplec cu recunoștință, cu  emoție și venerație în fața acestor maeștri ai școlii de anatomie ieșene,  iar lucrarea de față s-a vrut să fie un omagiu pios  adus acestora. Fie ca pentru ceea ce au fost și au realizat, aducerea lor aminte să dăinuiască mereu și în timpurile ce vor veni.

De asemenea, doresc să mai adaug că în redactarea lucrării am folosit terminologia  din Nomina anatomica, ultima ediție,  care mi-a pusă  la dispoziție cu mare amabilitate și bunăvoință, dl Profesor Dr. Antohi D. Stefan și pentru care îi transmit încă odată sincere mulțumiri.

Totodată se cuvine să aduc sincere mulțumiri, domnului Huțanu Adrian, absolvent al Academiei de Arte din Iași, cu siguranță unul dintre cei talentați și dotați elevi pe care această unitate de învățământ i-a avut; domnia sa, înzestrat talent și minte excepțională a contribuit cu trudă și dăruire la finalizarea acestei lucrări. Se cuvine deci, să mulțumesc și școlii de la Academia de Arte din Iași care l-a educat și format chiar dacă la finalul studiilor l-a dezamăgit prin deciziile luate în legătură cu continuarea studiilor.
Lucrarea Atlas of Human Anatomy” conține un număr de aproximativ  8oo de imagini color înșirate pe  600 de pagini, iar studiul lor, sper să folosească iubitorilor de carte, știință și frumos.”

Conferențiar. Dr. Zanoschi Christache

sursa: Ziarul de Iași